20 aprilie 2012

Pană la urmă, ce mai e şi USL-ul ăsta ?

Vîndută publicului drept cea mai mare şi mai tare alianţă realizată vreodată în România, USL există, în realitate, doar în scripte.

Pe hîrtie, USL este o construcţie politică formată dintr-un partid (PSD) şi o alianţă (ACD), care l-a rîndul ei este formată din două partide: PNL şi PC. Altfel spus, un ghiveci doctrinar de toată frumuseţea. Evoluţia acestei uniuni demonstrează însă că ea e un mare nimic. Şi asta pentru că nu a apucat nici măcar să treacă de primul test electoral şi deja pîrîie din toate încheieturile.

Bucureştii dau tonul

Buba cea mai mare este taman în Capitală. Unde, nu mai departe de miercuri, Crin Antonescu a anunţat că PSD, PNL, PC sînt la un pas să meargă cu candidaţi separaţi la sectoare.

„Dacă nu ne înţelegem, avem varianta unor candidaturi separate la sectoare”, a afirmat liderul liberal, supărat nevoie mare pe faptul că PSD nu vrea să-l susţină pe tovarăşul lui, Rareş Mănescu, la Primăria Sectorului 6. În această situaţie, useliştii vor candida împreună la Primăria Generală şi la Consiliul General, dar la nivelul sectoarelor nu va mai exista USL, ci PSD, PNL şi PC. Debandada din Capitală se regăseşte şi în teritoriu, fie că vorbim de Galaţi, Vâlcea, Olt, Cluj, Sălaj etc. Aici întîlnim chiar mai multe variante de lucru, cu USL la Consiliile Judeţene şi la primăriile mari, în timp ce la primăriile mici apar combinaţii de gen PNL şi PC separat de PSD, PNL şi PSD separat de PC sau PNL, PSD şi PC, fiecare pe cont propriu. Dacă în Bucureşti mărul discordiei este Rareş Mănescu, în judeţe cauza nemulţumirilor o constituie conservatorii. „Partid mic, dar cu pretenţii mari”, aşa cum îl caracteriza un lider local al PNL. Concret, aceştia, uitînd de scorul electoral meschin pe care-l au, dar profitînd de faptul că partenerului lor de ACD, Crin Antonescu, îi place la nebunie să apară pe la Antene, cer consilieri peste consilieri, candidaturi la primării şi tot aşa. Mai mult, cînd nu primesc ce vor, reprezentanţii PC dau fuga la centru să se plîngă la liderii partidului, ameninţînd că rup Uniunea. Doar că nu prea au ce să rupă, că oricum USL e o alianţă făcută doar din gură.

VICTOR PĂUN

Sursa:
Ziarul Tricolorul

0 comentarii: