4 martie 2012

TRATATUL EUROPEAN DE STABILITATE FISCALA

Joi seara, la Vila Lac 2, Traian Băsescu şi Vasile Blaga au băut împreună cîteva pahare de whisky. Asta, înainte ca Matrozul să îşi ia zborul către Bruxelles, pentru a participa la reuniunea Consiliului European de primăvară. Sursele noastre din preajma Chiorului ne-au informat că principalul subiect al discuţiei l-a constituit semnarea, vineri, de către Traian Băsescu, a aşa-numitului Tratat de bună guvernanţă fiscală în cadrul Uniunii Europene. Deşi actuala Putere s-a străduit să realizeze un consens politic privind acceptarea acestui tratat, prin care statele semnatare vor trebui să contribuie cu sume importante, din bugetele naţionale, la recapitalizarea FMI, tentativa a eşuat. Conform unor calcule, începînd din 2013, România trebuie să contribuie cu 500.000.000 de euro anual la recapitalizarea FMI, ceea ce dă naştere unei situaţii groteşti. Concret, România va finanţa FMI, pompînd bani în această instituţie, bani pe care îi va primi înapoi sub formă de împrumut, dar plătind şi nişte dobînzi piperate.
Revenind la discuţia dintre cei doi, sursele noastre spun că Pazvante Chiorul vrea ca Buldogul să negocieze un consens cu privire la validarea, prin vot, a documentului şi să găsească o soluţie să aducă în Parlament Opoziţia, pentru a ridica mîna. Ratificarea doar de către actuala coaliţie, în Parlament, a documentului este considerată de Traian Băsescu o greşeală, care se poate întoarce, propagandistic, împotriva lor în scurt timp.
* * *
Principalul eveniment la care va participa Traian Băsescu la Bruxelles nu este, aşa cum s-ar putea crede, Consiliul de primăvară, ci semnarea, vineri, a Tratatului privind stabilitatea, coordonarea şi guvernanţa în cadrul Uniunii Economice şi Monetare.
Preşedintele PRM, dr. Corneliu Vadim Tudor, a avertizat, în nenumărate rînduri, societatea românească despre faptul că semnarea de către România a ceea ce se mai numeşte şi Tratatul european de stabilitate fiscală” constituie o gravă greşeală, cu ample repercusiuni asupra evoluţiei ulterioare a ţării noastre în cadrul Uniunii Europene. Consecvent cu propria opinie, Tribunul, în ziua de 18 ianuarie 2012, în şedinţa plenară de la Strasbourg, a votat CONTRA Rezoluţiei Parlamentului European privind controversatul proiect de acord referitor la o uniune a stabilităţii fiscale. Nu la fel au procedat ceilalţi europarlamentari români. Este de remarcat faptul că discuţiile stîrnite de prevederile acestui acord au scos la lumină duplicitatea partidelor care pretind a fi de Opoziţie, membre ale USL. În timp ce, în România, liderii USL tună şi fulgeră declarativ împotriva asumării de către ţara noastră a prevederilor Tratatului, vorbind despre Interesul Naţional în Parlamentul European, reprezentanţii PSD, PNL şi PC au votat, spre ruşinea lor, în favoarea acestui jaf, cot la cot cu europarlamentarii PDL şi UDMR.

Sursa: Ziarul Tricolorul

0 comentarii: