17 martie 2012

TIMIŞOARA IL RESPINGE PE IMPOSTORUL H.R. PATAPIEVICI



Un eveniment penibil este pe cale de a se consuma în lumea literară a Timişoarei: acordarea titlului de Doctor Honoris Causa, al Universităţii de Vest, lui H.R. Patapievici. Nu ştiu exact cine este iniţiatorul stupizeniei, dar mă alătur în totalitate grupului de intelectuali care protestează vehement împotriva acestei decizii. Timişoara este un centru universitar de tradiţie, care nu poate patrona sub nici o formă impostura „stiinţifico-literară”.

Acest omuleţ, cu un căpşor minuscul, egalat doar de „valoarea” operei sale, sardonic şi infatuat, nu justifică o minimă atenţie din partea intelectualităţii române, dalminteri un titlu ştiinţific. Aş fi curios dacă „literatul român” H.R. Patapievici cunoaşte termenul „dalminteri”, venit de la românii neoşi şi nu de la cei peste 20 de milioane de patibulari. Locul lui Patapievici este alături de Cristi Barna - şi nu în lumea selectă şi onestă a intelectualilor timişoreni. „Internaţionalismul” evreiesc, atît de bine cultivat, nu trebuie impus de către nişte politicieni aflaţi efemer la putere. Cu atît mai puţin în literatură, artă sau ştiinţă, aici valorile se definesc prin operă, prin substanţa şi volumul ei. Un simplu alegător de neologisme, pe care le uită repede şi care îi fac mîzgălelile de neînţeles, acesta este H.R. Patapievici. Nu poţi să reclami un loc în literatura română fără a simţi româneşte, dacă nu ai rădăcini te ia vîntul şi te poartă în cele patru zări. Acolo este locul lui Patapievici, peste mări şi ţări - şi nu în România, pe care el o descrie ca o „fecală în care trăiesc 23 de milioane de omuleţi patibulari tîrîţi”. Patapievici, T.R.U, chiar Dinescu Mircea sînt nişte teribilişti fără operă, locul lor nefiind în clubul select al literaţilor români.

Din păcate nu pot trece cu vederea o altă mare „speranţă” a intelectualităţii române actuale: Mihai Răzvan Ungureanu. Nu ştiu prea multe lucruri bune despre individual ajuns premier, dar pe anumite canale media s-a acreditat ideea că ar fi un strălucit absolvent al Facultăţii de Istorie din Iaşi. Nu mă pronunţ apriori, dar şedinţa comună a Guvernelor României şi Republicii Moldova a fost o imensă gafă, nu atît a omului politic, cît a istoricului Ungureanu. Dacă el a învăţat în facultate că Republica Moldova este ceva distinct de România, eu, ca un român simplu, nu îi recunosc diploma.

H.R. Patapievici, T.R.U., M.R. Ungureanu nu pot fi decoraţi şi recunoscuţi în Timişoara. Să fie decoraţi eventual la „universitatea” din Băile Herculane (unde a absolvit Dreptul şi Stana Izbaşa), pe la Salonta sau în alte „centre universitare” ar fi mai nimerit. Şi, eventual, să-i decoreze „intelectuali“ la fel de mari ca Traian Băsescu, Roberta Anastase, Elena Udrea, sponsorizaţi de alţi intelectuali, gen Simona Plăcintă sau Silviu Prigoană, soţul cunoscutei Adriana Bahmuţan. Că tot le-a prestat jurămîntul de felonie „mondialul” H. R. Patapievici.

GRIGORE TRIF,

Preşedintele P.R.M. Timiş

2 comentarii:

Camelian Propinatiu spunea...

Mitul eminescian, demolat la 5 martie 1998 (Dilema 265), nu mai poate fi resuscitat cu generatii educate cum ca nu se poate reusi intelectual in postromânism decât in haita si injosind valorile nationale.
Fara dl Lorin Fortuna, fara timisoreni si fara clasa muncitoare bucuresteana, putrezea la Jilava dl Horia-Roman Patapievici.

Anonim spunea...

Trifule,forma dalminteri nu prea exista in dictionarul limbii romane,exista doar DE ALTMINTERI.Big mistake.Restul articolului,in care se gasesc de-a valma antisemitisme si comentarii literare de la o persoana incapabila sa inteleaga finetea unei opere literare,nici nu merita luat in seama.Pacat ca te bagi acolo unde nu prea ai habar.Basca ai cam trecut de faza cind puteai posta un articol pe vreo pagina de tineret.Dar asa e cind ai nostalgia infierarii dusmanului de clasa la gazeta de perete a scolii generale.