16 mai 2013

BULGARIA A INTERZIS FRACTURAREA HIDRAULICA


Metoda controversată de fracturare hidraulică pentru extragerea gazelor de şist este discutată în multe ţări iar în unele state a fost chiar interzisă. În ianuarie 2012, Parlamentul de la Sofia a decis să interzică fracturarea hidraulică, Bulgaria devenind astfel al doilea stat din UE, după Franţa, care impune restricţii explorării gazelor de şist.

De asemenea, Guvernul bulgar a retras aprobarea dată companiei Chevron pentru explorare în nord-estul ţării argumentând că nu există suficiente dovezi care să ateste protejarea mediului prin metoda fracturării hidraulice, informează Antena 3. În Europa de Est, companii multinaţionale conduse de Chevron pot explora gazele de şist din Polonia, Ucraina şi Lituania.

În 2011, Franța a interzis exploatarea de petrol și gaze prin fracturare hidraulică, invocând „serioase riscuri de mediu și pentru sănătatea cetățenilor”, și au fost anulate licențele de explorare deținute de companii precum francezii de la Total sau americanii de la Schuepbach Energy. Grupurile de lobby ale industriei de petrol și gaze nu sunt de acord.

Gazul de șist este un gaz al cărui zăcământ este captiv între plăcile de șisturi ori în straturile de cărbune și aflate la o adâncime mai mare decât zăcămintele de gaz convențional. Arderea acestui combustibil este mai ecologică decât a cărbunelui sau petrolului. Totuși, impactul asupra mediului nu este deloc unul neglijabil. Un singur foraj poate necesita 10 milioane de litri de apă iar substanțele chimice folosite în procesul de fisurare a rocilor riscă să ajungă în multe cazuri în pânzele freatice și să le polueze.

Sursa:
http://www.frontpress.ro/2013/05/bulgaria-a-interzis-fracturarea-hidraulica.html

0 comentarii: