23 aprilie 2013

Azi, mare praznic împărătesc la creştini: SFÎNTUL GHEORGHE, PURTĂTORUL DE BIRUINŢĂ



Sfîntul Mare Mucenic Gheorghe este un sfînt megalomartir, pomenit de aproape toate Bisericile tradiţionale, de obicei pe data de 23 aprilie. Sfîntul Mare Mucenic Gheorghe s-a născut în Cappadocia, într-o familie creştină, şi a trăit în timpul domniei împăratului Diocleţian.

Mai multe date nu se cunosc cu certitudine, neexistînd nici un document al epocii, care să conţină date despre viaţa sa. Ceea ce se ştie despre el a fost scris ulterior.

S-a înrolat în armata romană şi, parcurgînd ierarhia militară, Sf. Gheorghe s-a făcut remarcat prin îndemînarea cu care mînuia armele. În ciuda decretului împotriva creştinilor, emis de Diocleţian în 303, Sf. Gheorghe a ales să-şi mărturisească public credinţa creştină. Din ordin imperial, sfîntul a fost întemniţat şi supus torturii pentru a-şi renega credinţa. Loviri cu suliţa, lespezi de piatră aşezate pe piept, trasul pe roată, groapa cu var, încălţămintea cu cuie, băutura otrăvită, bătaia cu vîna de bou şi toate celelalte torturi nu au reuşit să-l facă să renunţe la credinţa sa.

Martorii suferinţelor Sfîntului Gheorhe, uimiţi de puterea sa de a rezista la durere, au renunţat la credinţa în zeităţi păgîne, îmbrăţişînd creştinismul. O dovadă a sfinţeniei sale o reprezintă o minune săvîrşită de Sf. Gheorghe în timpul întemniţării sale. Atingînd trupul unui deţinut mort din celula sa, acesta a înviat, convingînd-o astfel chiar pe împărăteasa Alexandra, soţia lui Diocleţian, să se creştineze. Întrucît Sf. Gheorghe a respins oferta împăratului de a-i acorda înalte onoruri în schimbul renunţării la creştinism, Diocleţian a ordonat omorîrea prin decapitare a Sf. Gheorghe şi a soţiei sale. În conştiinţa populară românească, Sf. Gheorghe este unul dintre cei mai prezenţi sfinţi, numeroase biserici purtînd hramul său. Există numeroase oraşe în România care poartă numele Sfîntului Gheorghe şi chiar unul dintre cele trei braţe ale Dunării este denumit astfel. Imaginea Sf. Gheorghe ucigînd balaurul este prezentă şi pe steagul Moldovei medievale trimis de Ştefan cel Mare la Mînăstirea Zografu de la Muntele Athos. Sf. Gheorghe este de asemenea ocrotitorul Armatei Române (a cărei zi, 23 aprilie, coincide cu sărbătorirea sfîntului). Tuturor celor care poartă numele sfîntului le urăm La Mulţi Ani!

Sursa:

Ziarul Tricolorul

0 comentarii: