1 decembrie 2010

30 NOIEMBRIE - SFÎNTUL APOSTOL ANDREI


Conform Bibliei, cei doi fraţi, Petru şi Andrei, erau originari din Betsaida, localitate situată pe malul Lacului Genezaret. Aveau o casă în Capernaum şi erau de meserie pescari. Numele Andrei derivă din grecescul Andras, care înseamnă Bărbat. Acesta este un nume grecesc, deşi Sfîntul Apostol Andrei era iudeu. Evanghelia lui Ioan spune că Andrei ar fi fost mai întîi ucenic al lui Ioan Botezătorul, care i-ar fi recomandat să-L urmeze pe Isus din Nazareth. Conform Evangheliei lui Ioan, Andrei l-ar fi dus pe fratele său Petru la Isus, spunîndu-i că l-a găsit pe Mesia.

De aici provine caracterizarea lui Andrei drept "cel dintîi chemat". În enumerările apostolilor, Andrei este menţionat mereu între primii patru. Cu toate acestea, nu se numără printre cei trei pe care Isus i-a tratat în anumite situaţii drept cei mai apropiaţi ai Săi ( Petru, Iacob şi Ioan).
Este patron al Scoţiei (steagul scoţian reprezintă crucea Sfîntului Andrei), al României, al Spaniei, al Siciliei, al Greciei şi al Rusiei. De asemenea, este patronul oraşelor Napoli, Ravenna, Brescia, Amalfi, Mantua.
Sub numele de Peştera Sfîntului Andrei este cunoscut aşezămîntul religios (mînăstire) situat în Dobrogea, în apropierea localităţii Ion Corvin, judeţul Constanţa. Acest aşezămînt este construit în jurul unei peşteri în care a trăit şi unde i-a creştinat Sfîntul Apostol Andrei pe strămoşii noştri. Peştera se găseşte la mai puţin de 2 kilometri de "Cişmeaua Mihai Eminescu" şi la apoximativ 4 kilometri de Şoseaua Constanţa - Ostrov.

Copyright Tricolorul

0 comentarii: