21 iulie 2010

Mare praznic al Bisericii Ortodoxe - SFÎNTUL ILIE


La data de 20 iulie, Biserica Ortodoxă Română sărbătoreşte ridicarea la cer a Sfîntului Mare Prooroc Ilie, Tesviteanul. Unul dintre cei mai importanţi prooroci din Vechiul Testament, Sf. Ilie este celebrat ca un mare făcător de minuni şi aducător de ploi în vreme de secetă. Sfîntul şi Marele Prooroc Ilie, înger întrupat în carne, ce a primit de la Dumnezeu puterea de a deschide şi închide cerurile, era de origine din Tesvi, în Galaad.

Tradiţia apocrifă, care a transmis aceste detalii despre naşterea Proorocului, precizează că el era din tribul lui Aaron şi deci era preot. Se spune că, atunci cînd s-a născut, tatăl său a văzut oameni îmbrăcaţi în alb învelindu-l în scutece de foc şi, dîndu-i numele, i-au dat să mănînce o flacăra, simbol al rîvnei pentru Dumnezeu, care l-a mistuit de-a lungul întregii sale vieţi. A activat în Regatul de Nord, în timpul regelui Ahab. Acesta s-a căsătorit cu o principesă păgînă, Isabela, care l-a ademenit şi pe el să cadă în idolatrie; lipsa de pioşenie şi depravarea predecesorilor săi au ajuns la culme. Încurajat de soţia sa, respingătoarea Izabel, el îi persecuta pe Prooroci şi pe toţi oamenii rămaşi credincioşi lui Dumnezeu şi se închina idolilor Baal şi Astarte.
Sfîntul şi Marele Prooroc Ilie l-a abordat în chip direct, purtînd o aprigă luptă pentru dreapta credinţă a poporului, care, prin exemplu mai marilor săi, era tîrît în idolatrie. La cuvintele Profetului, o secete groaznică se abătu atunci, ca febra, asupra pămîntului: totul fu secat, devastat, ars; bărbaţii, femeile, copiii, animalele domestice şi animalele sălbatice, toate mureau din lipsa hranei, izvoarele secau, plantele se ofileau şi nimic nu scăpa urgiei îngăduite de Dumnezeu, cu speranţa că foametea îl va face pe poporul lui Israel să se căiască şi să se întoarcă la credinţă.
Sfîrşitul Sfîntului Ilie este prezentat ca o minune care s-a petrecut cu puterea lui Dumnezeu, pe care Ilie L-a slujit cu multă autoritate. Se spune că, simţind el că zilele pe pămînt sînt numărate, şi-a ales ca succesor pe Elisei. Atît de mare a fost personalitatea lui, încît Domnul i-a făcut această favoare de a se muta din viaţa aceasta pămîntească la viaţa cea cerească, fără a trece prin poarta morţii. Este a doua personalitate a Vechiului Testament care s-a înălţat cu trupul la cer. Minunea a fost văzută de către ucenicul său, iar el s-a înălţat la cer pe o căruţă de foc trasă de cai.
În tradiţia populară, Sf. Mare Prooroc Ilie este considerat ocrotitorul recoltelor şi a rămas în Istoria Bisericii Ortodoxe ca un exemplu de credinţă şi curaj, demne de urmat. Biserica Ortodoxă îi aduce multă cinstire, pentru că este pomenit ca mare bărbat şi erou al credinţei. Fiii Bisericii Ortodoxe Romîne au o evlavie profundă pentru acest sfînt făcător de minuni. Există tradiţii populare diferite din toate zonele geografice ale României, dar toate mărturisesc cinstea deosebită care i se cuvine profetului Ilie. Oamenii cred că atunci cînd se întîmplă fenomene meteorologice spectaculoase, Ilie, de fapt, traversează cerul cu căruţa lui de foc, pentru a ne ocroti. El este mereu şi mereu în slujba binelui. Dreptatea si autoritatea precumpănesc în raport cu alte virtuţi ale sfinţilor Noului Testament. Fiind unul dintre Profeţii evrei, Biserica Ortodoxă îl cunoaşte sub numele de Sfîntul Mare Prooroc Ilie Tesviteanul.

Copyright Tricolorul

0 comentarii: