16 august 2013

15 august, mare sarbatoare crestina - SFANTA MARIA

Adormirea Maicii Domnului este sărbătoarea în amintirea zilei în care Fecioara Maria şi-a dat obştescul sfîrşit. Este prăznuită de ortodocşi şi catolici în fiecare an, pe data de 15 august. Despre Adormirea Maicii Domnului nu avem informaţii în Sfintele Evanghelii, ci numai în Tradiţia Bisericii. Potrivit acestei Tradiţii, Maica Domnului a fost înştiinţată printr-un înger de mutarea ei din această viaţă. Aceeaşi tradiţie spune că Apostolii, aflaţi în acel moment în diferite zone ale lumii, au fost aduşi pe nori pentru a fi prezenţi la acest eveniment. Prin pronia divină, Apostolul Toma nu a fost prezent la înmormîntare, sosind trei zile mai tîrziu. A cerut să se deschidă mormîntul Maicii Domnului pentru a-i săruta mîinile acesteia, dar intrînd în mormînt, l-a aflat gol. Acest mormînt a fost identificat în Ierusalim, cu toate că sînt persoane care afirmă că Maria ar fi murit la Efes, locul unde a petrecut mulţi ani după Înălţarea Domnului.

Adormirea Maicii Domnului în învăţătura ortodoxă şi romano-catolică

Biserica Ortodoxă învaţă că Fecioara Maria s-a născut cu păcatul strămoşesc şi a primit iertare de acest păcat în momentul în care a acceptat să-L nască pe Christos.

Biserica Romano-Catolică vorbeşte de Imaculata Concepţie, o dogmă primită de catolicism în anul 1854, prin care afirma că Fecioara Maria s-a născut fără păcatul strămoşesc. Biserica Ortodoxă nu a acceptat această învăţătură, motivînd că dacă Fecioara s-ar fi născut fără acest păcat, firea ei ar fi fost alta decît cea a tuturor oamenilor. Iar dacă ea ar fi dăruit Cuvîntului o altă fire decît cea pe care noi o avem, firea umană a lui Christos nu ar mai fi transmis nimic firii noastre. Împotriva unei învăţături de acest gen, Sfinţii Părinţi au afirmat că Christos a mîntuit ceea ce a asumat, iar ceea ce nu este asumat nu este mîntuit.

Ortodoxia învaţă că această mutare sau ridicare este un act al Fiului. Ea nu a mai aşteptat învierea obştească, pentru că însăşi Viaţa S-a sălăşluit în ea. Dar Maica Domnului a murit în virtutea legii omeneşti şi s-a înălţat prin Christos. Ea „este făptura în care Dumnezeu este de pe acum totul în toate“, după cum spune părintele Stăniloae.

Sursa:
Ziarul Tricolorul

0 comentarii: