19 iulie 2011

Astazi, mare praznic crestinesc: SFANTUL ILIE




Sfîntul Proroc Ilie Tesviteanul este sărbătorit, în fiecare an, pe 20 iulie. Sfîntul Ilie era fiul unui preot al Legii vechi, care locuia în cetatea Tesve, din Galaad (Israel), situată dincolo de Iordan. De aici vine şi numele prorocului - Ilie Tesviteanul. Potrivit tradiţiei, Sovac, tatăl lui Ilie, a văzut oameni îmbrăcaţi în veşminte albe, care îl înveleau pe Ilie în haine de foc şi îi dădeau să mănînce o flacără.

Preoţii templului din Ierusalim au interpretat această imagine în sensul că Ilie a fost ales de Dumnezeu pentru slujirea profetică. Sfîntul Ilie a trăit cu peste 800 de ani înainte de întruparea Mîntuitorului, pe vremea regelui Ahab. Şi-a desfăşurat activitatea în Regatul Israel, din Samaria. Regele Ahab, la îndemnul soţiei sale, a introdus în regatul israelitean cultul zeului Baal. Sfîntul Ilie ajunge la curtea regelui Ahab şi îi vesteşte acestuia că Dumnezeu va pedepsi poporul prin secetă. Cerurile vor fi închise timp de 3 ani şi jumătate. Sfîntul Ilie se ascunde de furia lui Ahab pe malul pîrîului Cherit, unde va fi hrănit de un corb, apoi la văduva din Sarepta Sidonului. În casa ei, prorocul Ilie va face minuni: îl va învia pe fiul acesteia şi îi va înmulţi făina şi uleiul.

Spre sfîrşitul anilor de secetă, Sfîntul Ilie îi propune împăratului să ridice un jertfelnic pe Muntele Carmel şi să se roage mai întîi prorocii lui Baal, apoi el însuşi lui Dumnezeu. Acesta a fost momentul în care Ilie a înlăturat cultul zeului Baal. El a reuşit să coboare foc din cer peste jertfa sa, ceea ce 450 de preoţi ai lui Baal nu au reuşit să facă.

Prorocul Ilie, dupa ce a lăsat ca urmaş pe Elisei, a fost luat de un car de foc şi înălţat la cer, fără a trece prin moarte. Unii susţin că Ilie a fost luat cu trupul la cer ca răspuns la modul în care a vieţuit. Alţii afirmă că scopul pentru care Ilie a fost ridicat cu trupul la cer este acela că el va reveni la sfîrşitul lumii, ca un al doilea înaintemergător al Mîntuitorului, pentru a vesti a doua venire a lui Christos spre a judeca neamul omenesc. Dacă ţinem seama că Raiul a fost închis după căderea oamenilor în păcat, nu putem să evităm întrebarea: unde a fost înălţat Sfîntul Ilie? Sfîntul Ioan Gură de Aur susţine că Ilie a fost îmbrăcat de Dumnezeu în haină îngerească. Iar Sfîntul Maxim Mărturisitorul afirma: „Dumnezeu a arătat din vechime măririle minunilor şi semnelor şi s-a folosit de modul înnoirii, mutînd spre alt chip de viaţă decît cel în trupul supus stricăciunii pe fericiţii Ilie şi Enoh, nu prin prefacerea firii, ci prin schimbarea conducerii şi îndrumării ei“. Aceste afirmaţii ne-ar face să vorbim de prezenţa sa în lumea îngerilor. Cinstea deosebită de care s-a bucurat Sfîntul Ilie înaintea lui Dumnezeu se regăseşte în prezenţa sa pe Muntele Taborului, alături de Moise, atunci cînd Mîntuitorul s-a schimbat la Faţă înaintea ucenicilor Lui.

Minunile pe care le-a făcut în timpul vieţii sale l-au trecut în rîndul sfinţilor. Sîntilie, sfînt războinic al Calendarului Ortodox, a fost investit de popor cu atributele zeilor tunetelor şi fulgerelor. Ca şi aceştia, el mîna un car de foc în timpul furtunilor şi îşi trimitea fulgerele către diavoli şi păcătoşi. La trăsura sa sînt înhămaţi 2 sau 4 cai albi, înaripaţi. Acolo, pe cer, Sfîntul Ilie aleargă printre nori, tună, fulgeră şi trăzneşte.

De Sfîntul Ilie, femeile duc la biserică busuioc şi-l pun la iconostas. La sfîrşitul slujbei, îl iau şi îi dau foc, iar cu cenuşa lui se freacă în gură copiii, cînd au bube. Mărul este pomul Sfîntului Ilie, de aceea nu se mănîncă mere noi pînă în 20 iulie. Dacă va tuna în ziua aceasta, toate alunele vor seca, iar toate celelalte fructe vor avea viermi. În ziua Sfîntului, jertfelnicul de la biserică este plin cu tot felul de bucate, pentru sufletul morţilor.

Sursa: Ziarul Tricolorul

0 comentarii: