14 august 2010

Duminică, 15 august, mare praznic bisericesc: SFÎNTA MARIA


Sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului, sau "Sfînta Maria Mare", cum este numită în popor, este cea mai importantă sărbătoare a verii în religia creştin-ortodoxă, închinată unuia dintre cei mai îndrăgiţi sfinţi de factură feminină: Fecioara Maria. În cazul sfinţilor şi al celor plăcuţi lui Dumnezeu nu se poate vorbi despre moarte, astfel că ziua în care Sfînta Maria şi-a dat obştescul sfîrşit este pomenită în cultura religioasă drept "adormire", ceea ce înseamnă continuarea vieţii în ceruri.

Celebrată pe 15 august, Sfînta Maria Mare este precedată de o perioadă de post de 14 zile. Chiar dacă, în ultimii ani, cei care poartă numele de Maria sau un derivat al lui îşi sărbătoresc ziua pe 15 august, sărbătorirea propriu-zisă are loc pe 8 septembrie, ziua naşterii Maicii Domnului. Cei adormiţi se pomenesc în ziua de 15 august, iar cei vii sînt sărbătoriţi de Sfînta Maria Mică, pe 8 septembrie.
Cu toate acestea, Sfînta Maria Mare este prilej de bucurie şi sărbătoare, acest praznic fiind cunoscut şi sub numele de Paştele din mijlocul verii. Sînt multe zone în ţară în care, cu prilejul acestei sărbători, se cîntă Prohodul, ca în Vinerea Mare. Este cea mai importantă sărbătoare închinată Maicii Domnului.
Era firesc ca o sărbătoare atît de mare şi aproape de sufletul creştinilor să dea naştere multor tradiţii, obiceiuri şi superstiţii. În popor, Sfînta Marie Mare este sărbătoarea care face trecerea între anotimpul călduros şi cel autumnal. O dată trecută această zi, vremea începe să "se strice", făcînd loc ploilor şi frigului. După această zi, se organizează din nou nunţi, au loc tîrgurile de toamnă, se fac însămînţările specifice noului sezon, iar apele nu mai sînt bune de scăldat.
Se spune că pentru a fi sănătos şi a-ţi proteja familia de necazuri şi boli este bine să te rogi Maicii Domnului în această zi şi să mergi în pelerinaj la mînăstirile şi bisericile care poată hramul Sfintei Marii. La Mulţi Ani tuturor acelora care poartă numele Fecioarei Maria, sau un derivat al acestuia!

Copyright Tricolorul

0 comentarii: