28 martie 2011

Salutări de la Abrud


Draghe mama, se ştii că io estem bine, lucrez aicea la Abrud, la Ţara Moţilor, nu la Ţara Secuiasche. Sunt sanatos, numai un ochi vinet am la mine, albastru, che am chezut pe scara de la birou. Es am şi nişte dungi pe gât, m-a strâns de la cravata. Şi mai am o mina în gips, che mi-am prins-o la uşa de la casa unde stau, care nu are geamuri.
În rest e bine.
Motzii e buni cu mine, invatza la io romaneşte. Am invaţat imnul la ei "Treiasche duhul lui Iancu". L-am invaţat pe tot. Greu. Foarte greu. Mi-au spus colegii de birou să ştiu la imn pe de rost şi noaptea ca pe Tatăl nostru. Nu ştiu cine e tatăl la ei, dar am inveţat la imn tot. O se îl chint şi la ţie chind ajung acase la Harghita.Dache mai ajung.
Am inveţat şi alt chintec, e obligatoriu dimineaţa aicea la ei, "Iancule mare". Plecut la mine se chintem cu toţii la masa, chind bem palinka. Mult palinka bem noi. De prune. Şi io şi ei. Şi chintem şi inveţem romaneşte. Ei pe mine, mai ales.
Place la mine la Abrud.
Mai ales che de trei zile poci minca mai bine. Che nu mai am doi dinţi. I-am pierdut undeva. Chind am chezut pe scaun de la birou. Birou mic. Am martori, che mai ierau acolo Nelu, Avram, Todor, Mihai, Radu şi popa din Abrud. Care a citit din Biblia şi avea şi o luminare. Che era intuneric. Popa nu o dat. Nu, iel nu. Iel spunea la ei "nu la fatza che se vede, la oase". Es am luat apoi scaunul in dintzi. Şi Toma era la birou şi avea un furciu la iel. Simpaticus ember. Ascuţit furciu. Il plimba pe la ochii la mine.
Bun popa asta cu io. Citit Biblia pentru mine. Chind am deschis ochii o zis che nu mai trebe la luminare. Dar nu o arunche, che cine ştie.
Draghe mama, in rest e bine.
M-am obişnuit aicea, cum zicea vecinul Onofrei, ca magarul. Nu ştiu al cui e magarul. "Apa, paie şi bataie".
Mai am cinci luni şi jumetate şi vin acase, mama.
Repede trece.
Dupe ce am ieşit de la urgenţe a fost mai bine la mine. Nu dureau toate oasele. De la reumatism, zicea medicu. La munte e mai frig.
Treiasche Avram Iancu! (Aşe tre se strig de trei ori pe zi)
Avram Iancu prieten la mine e.

Pusilok,
Csibi Barna

20 martie 2011

UN GAND SMERIT

de Valeriu Gafencu

Un gând smerit şi simplu, o lumină,
Spre Tine se înalţă lin din mină
Şi sufletul înlăcrimat se roagă:
„O, vino, de păcate ne dezleagă”.

Refren:
Iisuse, Doamne, vino-n zori!
Te cheamă cei din închisori.
O, vino, mina luminează,
Pe noi ne binecuvântează!
Pe fruntea mea senină mâna-Ţi pune
Şi cheamă-mă încetişor pe nume
Cum Ţi-ai chemat prietenul din groapă...
Te rog, Iisuse, dă-mi un pic de apă.

Pe umeri mă apasă greu o cruce
Şi sânger... Dă-mi putere s-o pot duce,
Dă-mi Pâine, Apă vie dă-mi din Viţă,
Să simt pulsând viaţa în mlădiţă.

sursa: http://coltul-adevarului.blogspot.com/2011/03/un-gand-smerit.html

18 martie 2011

Ziua maghiarimii - prilej de magarii ?


Filiala P.R.M.Timis isi exprima indignarea fata de actiunea iredentist-sovina,fara precedent in epoca moderna,desfasurata ieri 15 Martie 2011,cu ocazia zilei maghiarimii de pretutindeni.
Profanarea celui mai iubit si cantat erou al Romanilor din Ardeal,este o palma usturatore pe obrazul intregii natiuni.Daca fapta de ieri ramane nepedpsita inseamna ca Romania nu mai are legi si nici institutii ale statului.Alianta puterii cu UDMR trebuie sa aiba totusi o limita. Nu poate fi terfelit un intreg popor de dragul ramanerii la putere a unei gasti bezmetice.
Traim intr-o Romanie in care datorita duplicitatii clasei politice, strainii au ajuns sa domine atat viata economica cat si cea politica. In tara noastra marele erou, maresalul ION ANTONESCU este persona non-grata, CRAISORUL MUNTILOR este profanat, dar ungurimea minoritara se inchina in fata statuilor celor 13 crminali unguri. Unde? La Arad,in Romania aproape chiar de TARA MOTILOR.
Apropos de ziua maghiarimii de pretutindeni au loc manifestari ale lor in Europa si America. De ce nu se duc si in Mongolia? Ce natie civilizata este aceea care nu-si cinsteste stramosii, care-si uita originile? De ce alaturi de palinca si gulas ungurii nu-si breveteaza cea mai ecologica si absolut maghiara reteta; carnea cruda,fragezita sub saua calului.
Noi ROMANII,mergem la Columna lui Traian,ei sa mearga in stepele Mongoliei. Asta este diferenta intre cele doua civilizatii. Trasaturile atavice ale popoarelor nu dispar nici in milenii.

Ec. Grigore Trif
Presedinte al PRM Timis