30 noiembrie 2014

SFANTUL ANDREI


Credincioşii îl sărbătoresc duminică, 30 noiembrie, pe Sfîntul Andrei, unul dintre cei 12 apostoli ai lui Isus, considerat de ortodocşi ca fiind „Ocrotitorul României”, „Apostolul românilor” sau „Creştinătorul Poporului Român“. Numele Andrei derivă din grecescul Andreas, care înseamnă „viteaz”, „bărbătesc”. Acesta este un nume grecesc, deşi Sfîntul Apostol Andrei era iudeu. Povestea Sfîntului Andrei
Sf. Apostol Andrei era din Betsaida, orăşel pe malul Lacului Ghenizaret, fiul lui Iona, din Galileea, şi fratele lui Petru, fiind primul dintre ucenicii Domnului Isus Christos. Înainte de a fi Apostol al Domnului, Sfîntul Andrei a fost ucenic al Sfîntului Ioan Botezătorul. După Înălţarea lui Christos la cer şi după Cincizecime, Apostolii au tras la sorţi şi au mers în toată lumea, pentru propovăduire. Atunci, acestui Întîi chemat i-au căzut sorţii să meargă în Bitinia, Bizantia, Tracia şi Macedonia, în ţinuturile din jurul Mării Negre, pînă la Dunăre şi Sciţia (adică Dobrogea noastră) şi pînă în Crimeea. Însă a umblat în aceste locuri nu în grabă, ci în fiecare zăbovind şi răbdînd multe împotriviri şi nevoi, pe toate biruindu-le cu ajutorul lui Christos. S-a întors la urmă din nou în Bizanţia, hirotonind acolo episcop pe Stahie şi, străbătînd celelalte ţări, a ajuns la ţinutul Peloponezului, unde pe mulţi i-a tras de la idoli la Christos. Sfîntul Andrei ar fi avut şi un sfîrşit de mucenic, fiind răstignit la Patras, lîngă Corint, cu capul în jos, pe o cruce în formă de X, căreia i s-a spus „Crucea Sfîntului Andrei”. Chemarea lui Andrei la apostolie este relatată de Sfîntul Evanghelist Matei prin cuvintele: „Pe cînd Isus umbla pe lîngă Marea Galileii, a văzut doi fraţi, pe Simon, ce se numeşte Petru, şi pe Andrei, fratele lui, care aruncau mreaja în mare, căci erau pescari. Şi le-a zis: „Veniţi după Mine şi vă voi face pescari de oameni”. Iar ei, îndată lăsînd mrejele, au mers după El”. În sfintele Evanghelii, Sfîntul Andrei mai este menţionat doar de două ori, la înmulţirea pîinilor, dincolo de Marea Galileii, cînd el a înştiinţat pe Mîntuitorul că acolo, în mulţime, era un băiat care avea cinci pîini de orz şi doi peşti, iar a doua oară, după învierea lui Lazăr, cînd, împreună cu Filip, l-au înştiinţat pe Domnul că nişte elini, veniţi în Ierusalim cu prilejul sărbătoririi Paştelui iudaic, voiau să-L vadă.
Perioada pe care Sfîntul Apostol Andrei a petrecut-o pe meleagurile noastre este incertă
„Nu ştim cît timp a stat, însă, un apostol care venea să propovăduiască Evanghelia Mîntuitorului Christos nu se limita numai la o simplă vestire a cuvîntului, ci instituia şi episcopi, preoţi şi diaconi, şi le dădea sfaturi cum să se organizeze din punct de vedere administrativ. A stat cîţiva ani de zile aici, fiindcă nu se putea ajunge la rezultate concrete decît după o vestire de cîţiva ani de zile”, a mărturisit acad. Emilian Popescu, citat de basilica.ro. Activitatea misionară a Sfîntului Apostol Andrei s-a încheiat în cetatea Patras din Ahaia, în Grecia de astăzi. Moaştele Sfîntului Andrei s-au păstrat în cetatea Patras pînă în anii 356-357, cînd împăratul Constantin le-a aşezat în Biserica Sfinţilor Apostoli din Constantinopol, cu ocazia slujbei sfinţirii, după restaurare.
Racla cu capul Sfîntului Andrei se află la Iaşi
Multe lăcaşuri de cult poartă numele Sfîntului Andrei. Cea mai importantă este Peştera Sfîntului Andrei, o biserică adevărată, săpată în stîncă, în care se află un fel de pat, scobit iniţial în piatră, despre care tradiţia spune că pe el se odihnea Apostolul Andrei. Astăzi, cei aflaţi în suferinţă merg acolo pentru a-şi redobîndi sănătatea, petrecînd cîteva zile şi nopţi pe acest „pat al Sfîntului Andrei”. Peste 600.000 de români îşi sărbătoresc onomastica de Sfîntul Andrei. În anul 1996, a fost adusă la Iaşi, de la Catedrala mitropolitană din Patras (Grecia), racla cu capul Sfîntului Apostol Andrei.

Sursa:
Ziarul Tricolorul

8 noiembrie 2014

RĂUL MAI MIC NU A FOST, NU ESTE ŞI NU VA FI NICIODATĂ CANDIDATUL PSD



În legătură cu recentul protocol de colaborare semnat între PRM şi UNPR, care a stârnit atâtea comentarii în presă, mi-am postat alaltăieri părerea pe contul meu de facebook. A fost o modalitate de răcorire, de uşurare. Îl redau mai jos, citez:

“Nu s-a ales nici un rău mai mic. Să se înţeleagă odată că PSD este răul cel mai mare în această Ţară, un partid toxic care va duce la sfârşitul nostru ca neam. De ieri trăiesc un coşmar din care nu mă mai pot trezi. Decât să pun votul pe candidatul PSD, mai bine îmi tai mâna. Aşa de tare m-a supărat gestul preşedintelui Vadim de ieri încât ori nu voi merge la vot, ori voi vota răul mai mic: IOHANNIS (să nu uităm că şi acest Iohannis a defilat la prezidenţialele din 2009 cu Geoană, Ponta şi PSD-ul, iar acum face pe ăla de dreapta). Şi să nu îndrăznească nimeni să-mi spună că nu aş fi PRM-ist; pentru cine are vreun dubiu, amintesc faptul că anul trecut, când a început revolta puciştilor împotriva preşedintelui Vadim, am fost singurul şef de filială care i-am luat apărarea, cu toate riscurile, înjurăturile şi ameninţările pe care le-am primit ulterior. Iată dovada: http://ziuadevest.ro/politic/38502-circ-in-prm-vadim-primete-sprijin-de-la-timioara (dacă a mai fost vreun alt preşedinte de filială judeţeană care să iese public să-i ia apărarea, aş vrea să văd şi eu dovada). M-am certat cu familia, cu prietenii, cu colegii de servici, care îmi spuneau de ani de zile că Vadim e omul PSD-ului; acum toţi îmi scot ochii iar eu trebuie să suport cu stoicism. Încerc încă să cred că acela care a dat mâna cu PSD nu e tribunul Vadim ci e prima reuşită de clonare din România, reuşită de mare prestigiu a alianţei toxice PSD-PC-UNPR-UDMR. Parcă aştept următorul număr al Revistei România Mare, în care ALCIBIADE să dea de pamânt în stilul caracteristic cu toată mascarada de la sediul UNPR. Şi încă ceva: PRM trebuie să devină un partid de centru dreapta, aşa ca şi toate partidele naţionaliste din restul ţărilor europene; abia atunci va începe creşterea reală în sondaje. Aştept să fiu dat afară din partid "ca o măsea stricată" pentru îndrăzneala mea. Am fost, sunt şi voi rămâne un om de dreapta, fidel Tării şi Poporului meu. JOS COMUNISMUL ! JOS MAFIA ! SUS PATRIA ! Doamne, ocroteşte-i pe români !

Nutresc doar speranţa că preşedintele Vadim a avut mare grijă la buzunare când s-a prezentat la sediul UNPR. Lăsând gluma la o parte, aş dori să lansez o ipoteză, care ar scuza gestul preşedintelui Vadim. Se ştie faptul că în anul 2000, PSD i-a furat funcţia de preşedinte al României lui Vadim. De asemenea, se ştie că preşedinţii în România nu sunt stabiliţi de Poporul Român, ci de Oculta Mondială, prin aruncarea pe piaţă a unor sondaje falsificate, prin manipularea mass-mediei şi implicarea serviciilor secrete interne şi externe. În orice caz, de când s-a înfiinţat PRM, tabăra în care s-a situat PRM, ca din întâmplare a pierdut; iar Corneliu Vadim Tudor ştie foarte bine acest lucru. Poate că Vadim le plăteşte acum elegant poliţa atât PSD-ului pentru furtul din 2000 prin situarea aparent în tabăra lor, cât şi Ocultei Mondiale.
Vreau să precizez că nu am nimic personal cu Victor Ponta. Cea mai mare vină a lui este faptul că reprezintă PSD-ul. Personal nu voi pune niciodată ştampila pe vreun reprezentant al partidului care în perioada 2000-2004 a patronat cele mai scandaloase privatizări din România postdecembristă (şi pentru împrospătarea memoriei voi da ca exemplu doar “perla coroanei” economiei româneşti – Petrom, sau Sidex Galaţi sau scandalosul contract cu Bechtel; ca să vedeţi dimensiunile jafului vă reamintesc faptul că Statul Român a încasat la privatizarea Petrom 660 milioane euro – gurile rele spun că şpaga a fost ceva mai mare, iar compania e evaluată acum la cca. 20 miliarde; să nu se înţeleagă de aici că aş fi împotriva procesului de privatizare – dar de ce acestea s-au făcut în marea lor majoritate în defavoarea Poporului Român iar contractele de privatizare nu sunt desecretizate, să le vedem şi noi). Nu vreau să fiu incorect şi să menajez cealaltă gaşcă, ce se autointitulează de dreapta şi aceştia au dat pe nimic Romcim-ul la Lafarge, Romtelecomul la OTE, ALRO Slatina, flota, etc. După calculul unor specialişti, România ar fi trebuit să încaseze din toate privatizările din perioada postdecembristă, dacă s-ar fi evaluat la preţurile reale, cca. 700 miliarde euro. Şi s-a încasat efectiv cca. 1 %. Aceasta e în mare dimensiunea jafului. De aceea Poporul Român e în genunchi, oaia neagră a Europei. Ce-a mai rămas de vândut din biata noastră Ţară ? Babele, Sfinxul şi Crucea de pe Caraiman – sper că nu vor fi date şi acestea în perioada urmatoare. Susţin aplicarea punctului 8 al proclamaţiei de la Timişoara, cu un upgrade de rigoare, adică o extindere şi asupra activiştilor partidelor care au nenorocit Ţara în ultimii 25 de ani.
În concluzie, consider că răul mai mic nu este candidatul PSD (oricare ar fi acesta), ci contracandidatul PSD (oricare ar fi acesta), celor care mă vor întreba dacă plec la un alt partid, le voi răspunde categoric NU, deoarece toate partidele au avut alianţă de guvernare cu PSD şi sunt răspunzătoare într-o măsură mai mare sau mai mică de dezastrul din ţara noastră în momentul de faţă. Dacă voi fi dat afară din PRM, consider că nu pierd absolut nimic, deoarece ideile pentru care am aderat şi anume refacerea României în graniţele din perioada 1918-1940, recuperarea tezaurului şi mesajul justiţiar şi creştin nu mi le poate lua nimeni din suflet, chiar dacă scriptic sunt eliminat din nişte evidenţe de partid. Voi continua să merg pe calea mea, o cale care a fost deschisă de reperele mele în politica românească, Iuliu Maniu, Brătienii şi Nicolae Iorga; voi rămâne un Vultur Cruciat şi nu mă voi transforma într-o coţofană hoaţă umblând pe la alte partide după ciolan.
În încheiere, transmit românilor un mesaj printr-un aforism al lui Vadim Tudor, pe care nu îl voi bălăcări indiferent ce va trebui să-mi aud în zilele ce urmează pentru poziţia mea politică:

“ÎN ORICE-MPREJURARE SĂ NU UITAŢI ROMÂNI
NU SUNTEM NEAM DE SLUGĂ, CI RASĂ DE STĂPÂNI !”

Dr. Livius Ţîrnea
Fost preşedinte al PRM Timiş

Timişoara, 07.11.2014